Tie Guan Yin Zhao Pai, 2014

Kvalita

Nejvyšší kvalita, Zhao Pai znamená "Vývěsní štít", tedy ekvivalent naší "vlajkové lodě". List je pečlivě sklizen i rolován do pravidelných kuliček, bez prachu a úlomků. Exkluzivní kvalita.

Sklizeň

květen 2014

Kultivar

Tie Guan Yin

Místo

vesnice Shang Qing, oblast Anxi, provincie Fujian, Čína

Jméno

Tie Guan Yin Zhao Pai = volně "Vlajková Železná bohyně milosrdenství"

Prodejce a cena

cajwan.cz, popíjen vzorek, jinak 321,- kč za 50g

Info

Tohoto vývěsního štítu, pardon, spíše vlajkové lodi, bylo farmářem dle prodejce vyrobeno pouze necelé 3kg, sám výrobce jej považuje za nejlepšího reprezentanta své produkce. Běžně se čaj takovéto kvality nedostane ani do prodeje. Po ochutnání musím smeknout imaginární klobouk a uznat, že se jedná o asi nejlepší Železnou Bohyni Milosrdenství moderního nepečeného střihu, jakou jsem kdy měl. Suchý, pravidelný, do kuliček smotaný a hlavně krásně vonící suchý list zaujme od pohledu svou krásnou svěží zelenou barvou. Voní převážně po tropické květeně, v pozadí je mírně znát smetana. Po opláchnutí listu se do koktejlu vjemů zapojí vůně mírně citrusové. Moc zajímavé. Vůně je to intenzivní a hlavně čistá. Tak čistá, jakou poskytnou například čaje Taiwanské. Světlý zelenožlutý nálev se v průběhu čajování chuťově poměrně značně vyvíjí. První nálevy jsou krásné, hladké, smetanově a květově sladké, znovu značně evokující svou čistotou a vytříbeností taiwance. V dalších nálevech se do chuti postupně zapojují tóny kaštanové, které dají vzpomenout, že přeci jen pijeme TGY a ne něco z taiwanského kultivaru Chin Shin 🙂 Dochuť je silná, proměnlivá, dokonce mírně vibrující, jako to dělají velmi kvalitní čaje a sheng pchu-ery. Sečteno a podtrženo se jedná o poměrně odzbrojující zážitek. Opravdu exkluzivní světlá Bohyně, která neurazí podle mne absolutně nikoho. Za takto dobrý čaj je navíc cena na dnešní dobu brutálního růstu poptávky velmi pěkná a víc než akceptovatelná. Příprava 4g na 100ml, 90°C, časy 20/15/10/15/30/40s

Foto prodejce

2014 Tie Guan Yin Zhao Pai

2014 Tie Guan Yin Zhao Pai

5 komentářů u „Tie Guan Yin Zhao Pai, 2014

  1. Stan

    Gratuluji!
    Prostě k tomu objevu. 🙂
    Mám tyhle čaje opravdu rád a občas mě zamrzí, že u nás woolong, který není pečený jakoby ani nebyl hodným pití. Jenomže…..Ono totiž není žádné “ čaj moderního nepečeného střihu“(nemyslím to zle, jen jsem využil citaci z článku), není tradiční a komerční, není a nebylo.
    Taktéž si dovoluji tvrdit, že povýšení Taiwanských čajů nad čaji z Anxi, je holý nesmysl. To, že mnoho z nás špičkové, ohromující TGY z Anxi nikdy nepilo, neznamená, že tam nejsou. Prostě se k nám nedostaly.
    A ještě jedna poznámka, schválně všichni mohou hádat, odkud že přišli nejlepší producenti a výrobci čaje na Taiwan.
    Díky za tenhle článeček. 🙂

  2. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Díky za přečtení a komentář 🙂 S tím moderním střihem to tak vnímám, ale podklady k tomu vlastně nemám. Nemyslel jsem to pejorativně, ale jako přiblížení popisu pomocí, nezlob se, takřka vžitého označení. Doufám, že tu na webu nic nepůsobí tak, že to není hodné pití 🙂 Piju i světlé čínské oolongy, jen jsem o nich moc nepsal. Mao Xie, Ben Shan, TGY.

    Ke druhé části : nemyslel jsem to jako povýšení Taiwanu nad Anxi. Obojí mám moc rád! Myslel jsem to pouze tak, že mi to ty čaje připomíná. Piji je teď často, takže to měla být spíš pochvala. Co kdo odkud a kdy je jasné, Taiwan je teď vsak asi trochu víc v módě, tahle TGY mi přijde jako trochu výjimečná na náš trh.

    Díky za inspirativní komentář, spousta lidí to může vnímat stejně, tak je fajn, že jsem dostal možnost to trochu vysvětlit 🙂

  3. Stan

    Promiň Michale, jestli to tak vyznělo. Vůbec jsem to nemyslel na Tebe. Naopak, Tvůj článek je velkou inspirací. Psal jsem o tom, jak bez znalosti věci občas hodnotíme svět kolem sebe. 🙂

  4. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Trochu mi to tak přišlo, ale nic se neděje, alespoň jsem trochu zalátal díry v textu 🙂 Ono když jsem se podíval na Tvůj komentář znovu a trochu z jiného úhlu, vyzněl jinak. Má chyba interpretace 🙂 Díky ještě jednou za přečtení i příspěvky!

  5. Pingback: Tie Guan Yin Standard, 2014 | Poznámky Obsedantně Kompulzivního Čajomila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *