Tamaryokucha Ujitawara Asada, 2014

Kvalita

Dle vzhledu tipuji nižší/střední sortu čaje, tedy drobný, tenký list, který je rovný, byť plošší, tvarem lehce připomíná senchu. Vyšší sorty Tamaryokuchy vypadají trochu jinak - list mají tenký, mírně zahnutý či dokonce do kudrlinek.

Sklizeň

jaro 2014

Kultivar

?

Místo

Farma rodiny Asadů, Ujitawara, Kyushu, Japonsko

Jméno

Tamaryokucha Ujitawara Asada

Prodejce a cena

shengmu.cz, 280,- kč za 50g

Info

Krásně zelené drobné lístky, které vydávají typickou vůni japonského zeleného čaje mají rády chladnější vodu, jejich drobnost je dále předurčuje ke kratšímu louhování. A opravdu, voda maximálně 70°C vytáhne z čaje krásně olejovitý zelený nálev, který v sobě snoubí vše, co máme na japonských čajích tak rádi. První nálev doporučuji louhovat vždy poměrně extrémně dlouho - klidně 30 vteřin, druhý naopak slít okamžitě, třetí chvilku nechat a pak slít a pak časy jen postupně protahovat. Je pravdou, že svým vzhledem tento čaj nijak nezaujme, člověk si říká "No, vypadá to jako japonský čaj, ale bůhví, co to bude", v chuti se naštěstí vše změní. Nálev v sobě snoubí travnatý základ japonských čajů, mírný náznak oné slavné "rybiny" a pak tóny ořechů, které napovídají, že se jedná o praženou sortu čaje zvanou Kama-iri Tamaryokucha, u té se při zpracování zastavuje oxidace lístků právě jejich pražením na pánvi. U Mushisei Tamaryokuchy se zastavuje napařením ve vodní páře. To byla mírná odbočka, ale pojďme raději dokončit popis nálevu: jako celek je nálev velmi hladký, zpočátku opravdu olejovitý, nasládlý a smetanový. Dochuť navazuje na chuť, je sládnoucí, poměrně dlouhá, občas mírně ořechová. To vše je samozřejmě vždy doprovázeno japonskou travnatostí. Pomineme-li lehce nestandardní vzhled, dostává se nám do šálků opravdu slušná dávka japonského čajového umu. Po stránce chuti nemám co bych vytkl, je to prostě a jednoduše dobrý a doporučeníhodný čaj, co by měl většinu lidí jen potěšit 🙂

Příprava

3g na 100ml, chladnější voda 50-70°C, první nálev dlouhý okolo 30s, druhý slít okamžitě, třetí pod 10s, další 15/30/40 .. podle chuti a nálady.

Foto prodejce

2014 Tamaryokucha Ujitawara Asada

2014 Tamaryokucha Ujitawara Asada

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *