Long Jing Shi Feng, 2014

Kvalita

Ruční sklizeň i zpracování, vybraná kvalita listu, který však na pohled např. oproti loňské 2013 Long Jing Mei Jia Wu nepůsobí tak pěkným jednotným vzhledem. List je jinak zpracován tradičně a velmi pěkně, je drobnější, po tvarování ve woku zploštělý. Tips a dva lístky, jak to má být.

Sklizeň

jaro 2014, ruční

Kultivar

Long Jing

Místo

Shi Feng, Zhejiang, Čína

Jméno

Shi Feng Long Jing = Dračí studna ze Lvího vrcholku

Prodejce a cena

shengmu.cz 320,- kč za 50g

Info

Ve vyhřátém gaiwanu voní suchý list velmi specifickou příjemnou vůní dračích studen, která je tvořena směsí květů, smetany, čehosi jako kešu ořechů a jemné pražené vůně. Pražená vůně bývá u studen tu výraznější, tu méně; vždy však v nepřímé úměře se smetanou. Tato konkrétní studna se kloní spíše ke smetaně, což mi osobně velice vyhovuje. Po oplachovacím nálevu vystoupí trochu květy, zelená vůně a zvýrazní se i smetana. V chuti se tato studna dá pěkně štělovat. Vyšší teplotou docílíme více výrazné chuti s dominantní složkou ořechů a příjemně nahořklým dozvukem, volbou nižší teploty klademe důraz na sladké tóny a smetanu. Osobně to rád střídám, ale většinu času preferuji jemnou méně výraznou chuť. Pro někoho může ta chuť být až moc jemná, proto je u tohoto čaje víc než kdy jindy důležité experimentovat a naleznout optimální teplotu pro docílení kýžené chuti. Zbytek spektra chuti tvoří tóny květů, náznaky ovoce ... Ať už zvolíte přípravu jakoukoli, nálev vždy bude pěkně hustý a primárně sladký. Pozornost doporučuji věnovat nejen době louhování a teplotě vody k tomu použité, ale i teplotě, při jaké pijeme už hotový čaj. Čaj po nalití do šálku pokračuje v louhování, takže chladnější nálevy mají tendence být chuťově výraznější. Dochuť čaje navazuje plynule na chuť, občas sládne do ztracena, při delším louhování či větší teplotě příjemně svírá, je typická pro zelené čaje. Pěkná studna za dobrou cenu, tradičně a ručně zpracovaná, vzhled v suchém stavu je méně atraktivní, ale chutí a vůní se celkový dojem výrazně vylepší. Pozn. většina studen ze Shi Feng mi přišla víc pražená a víc drsná, s příklonem k ořechům a jemně potlačenou smetanou. Tato je však jiná a připomíná chutí dražší sorty vyšších kvalit, zejména předloňskou Zhe Jiang Weng Jia Shan Long Jing. Domnívám se, že většina prodejců řekne, že jejich studna je ze Shi Feng, protože to je ta nejznámější a trhem nejvíc ceněná lokalita, přitom nedisponují znalostí přesného původu čaje. Ničemu to nevadí, pokud je studna dobrá a to tato bezesporu je, ať už je přímo ze Lvího vrcholku či nikoli.

Příprava

Dva způsoby. První: 4g/dcl, 80°C voda, louhovat 15/10/25/45 s …. Druhý: 2g/dcl, 80°C voda, louhovat 45/60/80 s … pro zvýraznění chuti možno přidat teplotu vody, naopak pro další zjemnění ubrat klidně k 60°C.

Foto prodejce

2014 Long Jing Shi Feng

2014 Long Jing Shi Feng

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *