Liza Hill Flowery (SFTGFOP- 1-clonal-organic). lot no. DJ-1/14

Kvalita

Typický vzhled prvosklizňového pečlivě zpracovaného Darjeelingu, tedy drobnější lístky. Čím tento čaj vyniká je vysoký podíl tipsů. V organic kvalitě. Jeden z mála letošních čajů v nejvyšší třídě SFTGFOP, dle mého soudu dokonce ten nejlepší.

Sklizeň

jaro 2014

Kultivar

klonální

Místo

Darjeeling, Indie

Jméno

Liza Hill Flowerly

Dovozce a cena

365,- kč za 50g, teamountain.cz

Info od prodejce

Exkluzivní a prestižní lot DJ-1 ze zahrady, která nám v posledních dvou letech velmi přirostla k srdci a přesvědčila nás svou kvalitou a jedinečnými čaji. Nádherný živoucí vzhled čaje, který byl zpracovaný po tzv. fine plucking jen ze dvou horních lístků a tipsu, velmi volně rolovaný, atraktivní. Nálev je stylu Jay Shree - lehký, jasný a svěží, světlounce zlatožlutý, jiskrný. Chuť je čistá, lehká, hladká, mírně nasládlá s nádhernou texturou. V chuti dominují ovocné (mučenka, papája) a květové tóny, jsou patrné i decentní mléčné tóny. Čaj má dlouhý, atraktivní dozvuk. Opět máme jen velmi omezené množství, čaj jsme doslova "vydolovali" z rukou Jay Shree i přes to, že byl vlastně celý lot prodán jinému zájemci. Cena je sice vysoká, přesto dle mého názoru odpovídající momentální situaci na trhu, který je tzv. "in fire" a kvalitě čaje. Jak řekl pan Subrata Basu, prezident čajové divize Jay Shree, když jsem se s ním snažil licitovat o ceně: " Martin, this is trully Champagne amongst our so far produced first flush teas, we can not compromise on price".

Info

Prodejci nutno dát za pravdu, jedná se o opravdový skvost a šampaňské. Suchý list voní velice svěží citrusovou vůní a velmi intenzivní vůní květů. Tato kombinace je pro čaje z Darjeelingu z klonálních kultivarů typická, působí až omamně. Po spaření vůně ztěžkne, zvýrazní se citrusy. Ty se projeví velice výrazně i v chuti světle zlatého nálevu, který opravdu svým zabarvením šampaňské připomíná. Tento čaj je svým charakterem spíš jemný, dokáže při vícenálevové přípravě poskytnout pěkný vývoj, a proto bych doporučil zejména tu; vše při zálivce trochu chladnější vodou. Odměnou za péči bude krásný svěží nálev velmi sladké květové chuti okořeněné zmíněnými citrusy. Čím tento čaj na míle vyčnívá nad konkurencí je sladěnost chutí a vskutku uhlazený, jemný, hrdlo hladící projev, bez náznaku hořkosti. Svíravost a hořkost se ojediněle může objevit při přelouhování, ale tomu se snažte vyhnout 🙂 Dochuť je sládnoucí a spíše krátkodobá, ale na to jsme u Darjeelingů tak trochu už zvyklí. Nevím, jestli lze tento čaj ještě někde sehnat, ale pokud se k němu dostanete, nakupte a nebudete litovat. Jedná se o jeden z nejlepších této kategorie, co jsem kdy měl, proto jsem stále odkládal sepsání článku, dokud jsem jej téměř všechen nevypil. Dle mého soudu poráží i takové velikány, jako je Castleton Moonlight.

Příprava

Vhodný jak na jednonálevovou přípravu, tak zejména na vícenálev, kdy se nám chuť postupně vyvíjí. 3g/dcl, 70-90°C voda, louhovat 20/10/10/15 ...

Foto prodejce

Liza Hill Flowery (SFTGFOP- 1-clonal-organic). lot no. DJ-1/14

Liza Hill Flowery (SFTGFOP- 1-clonal-organic)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *