Yunnan Yi Pan Shan Xiao Yin Ya AAA, 2014

Kvalita

Drobný list složený převážně z tipsů doplněných o část drobných lístků. Dohromady tvoří spletence, chomáče, které připomínají čaj Bi Lo Chun. List je zpracován pečlivě, ručně a neobsahuje skoro vůbec zlomky či prach.

Sklizeň

jaro 2014, ruční

Kultivar

Da Ye

Místo

Yi Pan Shan, Simao, Yunnan, Čína

Jméno

Xiao Yin Ya = Malé stříbrné tipsy

Prodejce a cena

Čajový ateliér v Českých Budějovicích, 270,- kč za 50g

Info

Nejdříve se podívejme na list a vonné složky vjemu. Chomáče spletených lístků se válí v konvici a vydávají nádhernou vůni. Nebojím se říct, že vůně suchého listu, mokrého listu a pak také zejména ta, co zbude ve sléváčku po vypití nálevu, jsou pro mne asi největší přednosti tohoto čaje. Suchý list totiž voní krásně sladce, mírně kořeněně, s důrazem na ovocnou složku. V ohledu toho ovoce a mírné kořeněnosti tak trochu připomíná prvosklizňové vysokohorské čaje z Darjeelingu z čajovníků typu China. Potvrdil se mi tedy deklarovaný vysokohorský původ čaje a spojení slov komplexní a vůně dostává nový rozměr. Mokrý list po oplachovacím nálevu, jak je zvykem, zvýrazní hlavně složku ovoce a koření. Zajímavostí je, že subjektivně cítím i cosi v pozadí co mi připomíná luční kvítí a luční světlý med. Pavlovův reflex opět nabírá na síle a to je dobře. To co zůstane ve sléváčku či šálku poté, co nálev "záhadně" zmizí, velmi překvapí nejen tím, jak krásně medově a lučně voní, ale zejména pak svou intenzitou. Báječné. Samotný čaj je poměrně dosti náročný na přípravu, je zapotřebí zvolit dost přesně teplotu vody a louhovací časy, jinak dostaneme barvou sice krásně žlutý nálev, s chutí však natolik drsnou a hořkou, že si člověk nemůže nevzpomenout na hřib hořčák. V tomto ohledu se naplno projevuje původ čaje - Yunnan - a drobné rychle se louhující lístky. Když se vše trefí správně, dostaneme pěkně sladký, ovocný čajík s náznaky medu a kvítí přecházející do kořeněné relativně intenzivní dochuti připomínající již zmíněný prvosklizňový Darjeeling. Na závěr jen tolik - vůní naprosto odzbrojující čaj, který při pečlivé a správně trefené přípravě ukáže, že i zelené čaje z Yunnanu mají rozhodně co nabídnout.

Příprava

Náročný na teplotu a dávkování. Doporučuji začít s menším dávkováním a teplotou a v případě potřeby postupně přidávat. Já se ustálil u 4g na 100ml, teplota 70°C (meřeno teploměrem, ale dá se odhadnout i rukou či přes poměr vařící a studené vody), časy 15/5/5/10/15/20 s .. doporučuji použít rychle slévající nádobí aby se čaj nepřelouhoval, pozor zejména na druhý a třetí nálev kdy je tendence hořknout nejsilnější.

Foto prodejce

2014 Yunnan Xiao Yin Ya

2014 Yunnan Xiao Yin Ya

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *