Tai Ping Hou Kui (Ruční zpracování), 2014

Kvalita

Ruční zpracování řadí tento čaj (nejen) kvalitou listu nad jeho letošního poněkud komerčněji pojatého bratra. List možná na první pohled není tak plochý a jednotný, ale to lze přičíst na vrub ručnímu tvarování, které proběhlo bez pomoci stroje. List je tedy mírně nepravidelný, ne tak plochý, přesto typický a dlouhý jak týden před výplatou.

Sklizeň

jaro 2014, ruční

Kultivar

Shi Da Ye

Místo

Tai Ping, Anhui, Čína

Jméno

Tai Ping Hou Kui = Opičí náčelník od jezera Tai Ping

Prodejce a cena

shengmu.cz, kupováno za cenu 380,- kč za 30g, nyní v akci za 290kč za 30g

Info

Díky tomu, že list nebyl tvarován lisováním v dekách nad ohněm, v něm nejsou přítomny v tomto případě nežádoucí uzené vůně a chutě. To je kromě vzhledu to, co jej nejvíc odlišuje od komerčnější verze. Milovníci mořských chaluh zbystřete, neboť pohled na plovoucí lístky Tai Pung Hou Kui je připomíná jako máloco jiného. Suchý list je tvarem naprosto unikátní a nezaměnitelný, stejně tak plovoucí smotanec. Vůní připomíná Long Jing s kapkou nasládlého koření navíc, oplach ještě více posílí již tak dosti silnou kořeněnou složku. Chutí je tento čaj balení 3 v jednom. V několika nálevech se mi podařilo docílit chuti podobné té Long Jingu vyšších sort, tedy mírné praženosti, náznaků ořechovosti s trochu čitelnějším kořením, avšak menší hustoty a smetanovosti. V několika jiných nálevech se vytáhla složka sladkého koření, podtržená zeleným tónem a sladkostí, ve zbytku nálevů se síly rozložily jinak a dominovala zelená složka nad upozaděným kořením. Vždy byl přítomen kdesi na pozadí něžný tón květů. Velice zajímavý vývoj nálevů. Jejich popsané typy se objevovaly vždy náhodně, nejspíš dle doby louhování a teploty. Dochuť je jednoduchá, sládnoucí, navazuje plynule na chuť. Velmi podařený čajík nevšedního, ale překrásného vzhledu a zajímavé chuti. Doporučuji nehledět na cenu a vyzkoušet když už, tak (bohužel) dražší ruční verzi. Ta je totiž úplně jiná liga.

Příprava

Zalévat chladnější vodou a louhovat delší časy. Osobně se mi osvědčilo 5g na 100ml,  louhovat 30/20/25/30/35/40, klidně i víc, dle chuti. Teplota cca 70°, možno přidat, ne však moc, jinak se čaj spálí.

Foto prodejce

2014 Tai Ping Hou Kui

2014 Tai Ping Hou Kui

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *