Huang Shan Mao Feng, 2014

Kvalita Krásný list s převahou tipsů, velmi pěkně svěže zelený, čerstvý, s minimem úlomků. Oproti loňskému ročníku je list častěji mírně potrhán.

Sklizeň

jaro 2014

Kultivar

Da Ye Zhong Di Shui Xiang

Místo

Huang Shan, Anhui, Čína

Jméno

Huang Shan Mao Feng = Ochmýřený tips ze  Žlutých hor

Prodejce a cena

shengmu.cz, 195,- kč za 50g

Info

Ačkoli suchý list voní krásnou svěží vůní tolik typickou pro čerstvé jarní čínské zelené čaje, je dle spektra a intenzity vůně poznat, že se jedná o trochu nižší třídu čaje, než byla sklizeň loňská (2013 Huang Shan Mao Feng). Suchý list voní svěží směsí vůní s dominantou citrusů a jarních lučních květů, v pozadí lze rozeznat lehounkou uzenost. S důrazem na slovo uzenost, které má trochu jiný význam než pečenost oolongů. Po spaření se vůně stane přirozeně více intenzivní a uzený tón lze rozeznat snáze. Citrusy na rozdíl od loňského ročníku trochu ustoupí, květy jdou více do popředí. Chuť je nádherně sladká, snoubí v sobě chuť květů, náznak citrusů a chutě evokující zeleň. Mírně uzený tón lze zpozorovat i zde. S postupujícími nálevy získává trochu navrch, což je možná škoda. Bohužel má čaj trochu menší výdrž než jeho loňská varianta a po čtvrtém, či pátém nálevu většina zajímavých chutí postupné slábne, ona uzenost začne být pomalu dominantní a při pokusech o získání jiné chutě delším louhováním dostaneme spíše hořkost než cokoli jiného. První tři nálevy jsou však naprosto špičkové, to je potřeba říci. Je jinak velmi dobrý 🙂 Dochuť je pěkná, stejně jako loni dokonce mírně aktivní, což je překvapení. Celkově vzato se jedná o výborný jarní zelený čaj, který sice nedosahuje hvězdných kvalit toho z loňska, ale vše je vyváženo menší cenou. Kdyby to byl můj první Mao Feng v životě asi bych byl nadšený, takhle po zkušenosti z loňska si "jen" obyčejně pochutnávám.

Příprava

Vzhledem k tipsovému složení listu čaje doporučuji zkusit spíše vyšší teploty a snižovat pouze pokud pokud budete chtít ještě jemnější nálev. 4-5g/dcl, 90°C voda, louhovat 20/15/10/15/15 s ….

Foto prodejce

2014 Huang Shan Mao Feng

2014 Huang Shan Mao Feng

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *