Wu Yi Gao Shan Shui Xian, 2012

Kvalita

Směs lístků více velikostí, menší množství zlomků, nicméně list je poměrně jednotného vzhledu, lehce pokroucený, jak bývá u Wu Yi zvykem. Dále bylo provedeno silnější pečení na dřevěném uhlí z ovocného dřeva.

Sklizeň

jaro 2012

Kultivar

Shui Xian

Místo

vnitřní Wu Yi Shan, Fujian, Čína. Místo je cca 800 m n.m.

Jméno

Wu Yi Shui Xian = Vodní narcis, nesprávně se rozšířilo jméno Vodní víla

Prodejce a cena

čajovna Na cestě, 150,- kč za 50g

Info

Suchý list voní tradiční vůní silněji pečených čajů s náznaky čokolády, avšak pod touto vůní se ukrývá velké množství ovocných vůní - osobně mi to připomínalo borůvky, ostružiny, maliny a jiné plodiny lesního porostu. Zajímavostí je, že spařený a zchladlý list ovoce trochu upozadí a do popředí posune čokoládu, zatímco ještě zatepla je tomu přesně naopak. Hezké. Světle oranžový nálev lehké ovocné vůně a hladké chuti ukazuje kombinaci vůní ze suchého a spařeného listu, ve které převládají ovocné tóny a v pozadí jsou ukryté tóny pečené a čokoládové. Lze pozorovat i mírnou nakyslost. Jestli je to ještě možné, tak v dochuti ovoce ještě zesílí. Dochuť jako taková trvá poměrně dlouho, má však stejně pomalý náběh, vyplatí se počkat. Jak je u kvalitních Wu Yi poměrně zvykem, je mírně aktivní a po čase na jazyku jako tančí různé její složky. Tento čajík bych shrnul jako typického představitele Wu Yi oolongů. Ztělesňuje jádro toho, co si osobně pod kvalitním typickým Wu Yi čajem představuji. Jistě, jedná se o poměrně běžný čaj (proti takovému Bai JI Guan ..), ale to jej objektivně vzato nečiní o nic horším.

Příprava

Čajík je na přípravu poměrně jednoduchý, přelouhovat se dá poměrně těžko, ale když už, tak to vede k dosti nepříjemné pečené, kyselé a svíravé chuti. 4g/dcl, 95°C voda, louhovat 15/10/20/25 s ….

Foto

2012 Wu Yi Shui Xian

2012 Wu Yi Shui Xian

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *