Wu Yi Single Estate Shui Jin Gui AAA, 2012

Tímto článkem bych rád načal sérii degustací čajů z Čínského pohoří Wu Yi. Trochu ve vtipu bych rád podotkl, že Yiwu a Wu Yi jsou odlišné oblasti.

Kvalita

Začneme jedním z nejlepších Wu Yi čajů. Výtečná kvalita listu, nejvyšší z nabídky prodejce (AAA). Středně dlouhý či drobnější list je celistvý, mírně pokroucený a na pohled moc pěkný. Středně silné pečení na ovocném dřevě.

Sklizeň

jaro 2012, kompletně ruční sklizeň i zpracování

Kultivar

Shui Jin Gui

Místo

vnitřní Wu Yi, 600 metrů nad mořem, Čína

Jméno

Shui Jin Gui = Zlatá vodní želva

Prodejce a cena

longfeng.cz, v degustačním setu za cca 1500,- kč

Info

Čaj byl zpracován kompletně ručně a to včetně náročného středně silného pečení na dřevěném uhlí z ovocného dřeva. Čaj navíc pochází z jednoho sběru jedné zahrady. Spařený list voní dominantní kakaovou vůní, která je společná velké části čajů z Wu Yi. Pod touto dominantou se nachází další tóny, které je již těžší rozlišit - zahradní keříkové ovoce a vůně evokující představu vzácného dřeva. Vůní čajík láká k popití... Nálev má světle oranžovou barvu. Chuť je opravdu krásná, hladká a moc dobrá. Cítit jsou v ní krom tónů z pečení i tóny hořké čokolády, které se časem mění v tóny ovoce, které nedokáži přesně specifikovat, ale působí podobným dojmem jako vůně, tedy jakési keříky. Dochuť je pěkná a plynule navazující na chuť, po chvíli čekání se dostaví i chvění vzadu na patře. Dá se tedy říct, že je i aktivní a poměrně odpovídá chuti. Jen posunuje ovocný tón směrem k zralému tmavšímu ovoci. Celkově se jedná o špičkový čaj, jehož popíjení je skutečný zážitek.

Příprava

4g/dcl, 95°C voda, louhovat 20/15/25/35 s ….

Foto

2012 Shui Jin Gui AAA

2012 Shui Jin Gui AAA

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *