Tai Pin Hou Kui, 2013

Kvalita

Vysoká kvalita listu, který je plochý a velice dlouhý, v gaiwanu to vypadá jako když louhujete chaluhu 🙂

Sklizeň

jaro 2013

Kultivar

Shi Da Cha, velkolistá varieta z provincie Anhui

Místo

Huangshan, Anhui, Čína

Jméno

Tai Pin Hou Kui = Opičí náčelník z Hou Kui

Prodejce a cena

neznámý, čajovna

Info

Slavný čaj, jeden z deseti slavných čajů Číny.  Suchý list voní poměrně neutrální vůní zeleného čaje, možná mírně ořechově, vzdáleně podobně jako Dračí Studna. Navíc jsou v ní jemně kořeněné tóny. Chuť je tvořena poctivým hutným zeleným základem, na který je navázán komplex chutí mírně pražených a kořeněných. Koření se nejvíc vynoří těsně po polknutí, způsobujíc mírně vysoušející dochuť. Dochuť jako taková je však ale charakterově přiměřeným standardem zelených čajů, byť není ničím objevným. To může souviset se stářím pitého exempláře, kdy jej piji na začátku zimy a sklizen byl na jaře. Obecně se dá říct, že se v ní pletou tóny zelené s kořeněnými a celkově tak tvoří poměrně chutný a svébytný celek.

Příprava

4g/dcl, 80°C voda, louhovat 15/10/20/35 s ….

Foto obchodcajem.net

2013 Tai Pin Hou Kui

2013 Tai Pin Hou Kui

 

3 komentáře u „Tai Pin Hou Kui, 2013

  1. Stan

    Jeden z mých nejoblíbenějších čajů. V Anhui ho připravují většinou ve vyšší klence, aby vedle chuti vynikla ještě estetická stránka A vypadá to fakt dobře, ačkoli čaj ze skla jinak nikdy nepiji. 🙂

  2. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Příští sezonu zkusím sehnat čerstvý, na tomto byla již určitá vyčichlost poměrně znát. Ale v plné síle to musí být odzbrojující čajík. Díky za návštěvu!

  3. Stan

    Vzpomínám, jak jsme ho pili u Benkiho v jeho čajovně Probuzený Slon v Brně.
    Tenkrát jsem ho zrovna před týdnem přivezl čerstvý z Anhui. Vydrželi jsme od večera do druhého dne do poledne. Jen mě tenkrát strašně bolely záda. Seděl jsem celou tu dobu v jakémsi sedacím pytli, co tam Benki má.
    Je to fakt prima čaj.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *