Menghai „Zhang Xiang“ Grade 3 Shu San Cha, 1999

Kvalita

Sypaný vcelku jednotný list velikostní třídy 3 - tedy taková drobnější střední velikost 🙂 Občasná větvička. Skladován byl 13 let ve vlhčím prostředí Menghaie, před exportem do ČR čaj chvíli pobyl v suchu v Kunmingu.

Sklizeň

1999, fermentace proběhla téhož roku

Místo

Menghai, Xishuangbanna, Yunnan, Čína

Jméno

Menghai „Zhang Xiang“ Grade 3 Shu San Cha = Menghai "Kafrem vonící" shu pchu-er s listy velikosti 3

Prodejce a cena

slavnecaje.cz, 108,- kč za 50g

Info

Spařený list voní krásnou zemitě nasládlou těžší vůní shu pchu-eru, ze které jsou cítit roky zrání, tedy mentol a dále i oříšky. Prvoplánově líbivá vůně, která navnadí na popíjení 🙂 Chuť tmavě hnědého či oranžového nálevu (záleží na délce louhování a počtu nálevů) odpovídá názvu - první vás pohltí sladkost, oříšky a shu podklad, ke kterému se vzápětí připojí vlna kafru, která spláchne jakékoli pochybnosti o kvalitě tohoto čajíku. Chuť se v ústech nijak nemění, je konstantní. V prvních nálevech více oříšková, v pozdějších více sladká. Čajík je po letech zrání vyvážený a hladký, velmi snadno vypijete litr aniž byste si to uvědomili. Dochuti patří kafrové tóny, které časem vystřídá dokonce ještě sílící sladkost. Trvá dlouhou dobu. Moc dobrý čaj s naprosto bezkonkurenčním poměrem cena/výkon.

Příprava

6g/dcl, 95°C voda, louhovat 25/20/30/45 s ….

Foto prodejce

1999 Menghai „Zhang Xiang“ Grade 3 Shu San Cha

1999 Menghai „Zhang Xiang“ Grade 3 Shu San Cha

4 komentáře u „Menghai „Zhang Xiang“ Grade 3 Shu San Cha, 1999

  1. Matej

    Tiež som si ho teraz zadovážil a po prvom ochutnaní moje očakávania úplne nenaplnil ale musím uznať že som dal dosť malé dávkovanie čo asi vysvetľuje slabú chuť.

  2. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Je opravdu velehladký, mám takový dojem že zbytky řízných tónů se proměnily na tu sladkost, která je fakt brutální. Neboj se opravdu dát víc čaje, nebo prodloužit louhování. Změnil jsem v popisu gramáž a časy, omylem mi tam zůstaly hodnoty jiného čaje. Ale takové ty ostré tóny jako u té cihly Boyou asi nenajdeme ani tak. Je to holt už zralý svébytný kus, mne sedl maximálně 🙂

  3. Matej

    No ja som dal asi >4g na 150ml a to bolo asi fakt málo. Inak mal si možnosť piť tento čaj: Guan Zi Zai Man Zhuan Cha 2008?

  4. Michal Zajačík Autor příspěvku

    To mi přijde opravdu málo. K Guan Zi Zai Man Zhuan Cha – ano, pil jsem ho, ale pouze jednou. Pokud si dobře vzpomínám, byl to docela dobrý, ovocný sheng.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *