Xing Hai Shu Xiao Beeng Cha „Fénix“, 2009

Kvalita

Kvalitní drobný list třídy 1 a gong ting s vysokým podílem tipsů. Z listu byly vytříděné větvičky a řapíky. Byla provedena silná fermentace ve vrstvách, trvala 60 dnů. Lehčeji až středně lisovaný do 100g koláčku.

Sklizeň

jaro 2009

Kultivar

Yunnanská varieta, z kultivovaných čajovníků

Místo

směs z oblasti Meng Hai, Yunnan, Čína,

Jméno

Xing Hai Shu Xiao Beeng Cha "Fénix", či Phoenix

Prodejce a cena

longfeng.cz, 219,- kč za 100g koláček

Info

List je silně fermentován, což se kromě tmavší barvy v suchém stavu projevuje i lehce posunutou charakteristikou od jeho sourozence, Draka. Vůně za sucha je Drakovi velice podobná, cítil jsem převážně směs vůní ořechových a kakaových, doplněnou o náznaky květů a ovoce. To vše samozřejmě postavené na stabilním shu pchu-erovém podloží. Po spaření však vystoupí odlišnosti. Fénix je díky plné fermentaci víc smetanový a hladký a má citelně slabší, až absentující, svěží linku. Co prozradila vůně spařeného listu, to potvrdila chuť, která je hladká, sladká, oříšková, s jistými smetanovými tóny. Dnes mi přišel i trochu dřevitě nasládlý, příjemně. V pozadí se krčí stejně jako u Draka jisté tóny ovocné či dokonce těžké květové. Dochuť koresponduje s chutí, aktivita na patře však téměř není přítomna, zato je ale dochuť trochu víc do čokolády. Potenciál k dalšímu zrání je na rozdíl od Draka řekl bych slabší. Stejně jako u něj i zde platí drobné varování ohledně náročnosti na přípravu.

Příprava

Stejně jako sourozenec je Fénix vzhledem k použité listové třídě náchylný k přelouhování a tím i snížení výdrže. Subjektivně se mi zdá, že Drak se dá přelouhovat ještě o trochu víc snadno. Obecně ale doporučuji použít stejnou louhovací strategii:
  • 3g/dcl, 95°C voda, louhovat 25/20/40/60/140+ s ….
  • 5g/dcl, 95°C voda, louhovat 15/10/30/45/100+ s ..... a slévat opravdu rychle

Foto prodejce

2009 Xing Hai Xiao Beeng Cha "Drak" obal

2009 Xing Hai Xiao Beeng Cha "Fénix" obal

2009 Xing Hai Xiao Beeng Cha "Drak" koláč

2009 Xing Hai Xiao Beeng Cha "Fénix" koláč

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *