Xing Hai Shu Xiao Beeng Cha „Drak“, 2009

Kvalita

List třídy 1 a gong ting, spíš lehce lisovaný do malého 100 g koláčku. Relativně vysoký podíl zlatých tipsů, či spíše pupínků, protože list je opravdu velice drobný, ale kvalitní, bez řapíků či větviček. Fermentace byla provedena ve vrstvách a spíše středně silná, trvala 50-60 dnů.

Sklizeň

jaro 2009

Kultivar

Yunnanská varieta, kultivované čajovníky

Místo

Meng Hai, směs z různých lokací, Čína

Jméno

Xing Hai Shu Xiao Beeng Cha "Drak", viděl jsem i Xing Hai Long Xiao Beeng Cha a různé pořadí těchto slov. Long = drak.

Prodejce a cena

longfeng.cz, 219,- kč za 100g koláček

Info

Suchý drobounký list voní klasickou vůní kvalitního shu pchu-eru, směsí různých druhů ořechů a kakaa. Už ve vůni se projevuje fermentace, která nebyla provedena až na doraz a propůjčuje tak čaji v rámci kategorie shu pchu-erů jistou svěžest. Spařený list voní převážně oříškově a po smetaně, moc hezky. Tmavě rudý či spíše rudo-hnědý nálev voní jemnou nasládlou vůní. Chuť je však to hlavní, co na tomto čaji zaujme. Je velmi dobrá, nasládlá, ořechová a relativně svěží. Cítit lze i krémové tóny mísící se s chutěmi tmavého přezrálého ovoce, které lze cítit převážně těsně před polknutím, či spíše během něj a po. Jak naznačila svěží vůně i chuť, tento čaj má na shu pchu-ery relativně velký potenciál na zrání. Naplno se svěžest projeví také v dochuti, kdy vzadu na patře rozjede dlouhotrvající relativně aktivní jízdu. Dochuť je výborná, kromě svěžích tónů se v ní tísní tóny ořechové a ovocně sladké. Jediná výtka směrem k tomuto čaji je pak jeho poněkud větší náročnost na přípravu, kdy jsou jeho drobné lístky poněkud náchylné k přelouhování a nedokáží pak dát tolik nálevů. Obecně lze konstatovat, že chuťově nejplnějším byl druhý nálev.

Příprava

Takto drobné lístky jako je třída 1 a gong ting vyžadují při přípravě pozornost, snadno dojde k přelouhování a výdrž čaje jde razantně dolů. Oplach opravdu bleskový. Proto pouze nastíním dva způsoby, každému může vyhovovat a fungovat jiný, časy je nutno upravit dále dle nádobí. Experimenty jsou tedy trochu nutností 🙂
  • 3g/dcl, 95°C voda, louhovat 25/20/40/60/140+ s ….
  • 5g/dcl, 95°C voda, louhovat 15/10/30/45/90 s ..... a slévat opravdu rychle

Foto prodejce

2009 Xing Hai Xiao Beeng Cha "Drak" koláč

2009 Xing Hai Xiao Beeng Cha "Drak" koláč

2009 Xing Hai Xiao Beeng Cha "Drak" - obal

2009 Xing Hai Xiao Beeng Cha "Drak" - obal

1 komentář u „Xing Hai Shu Xiao Beeng Cha „Drak“, 2009

  1. Pingback: Xing Hai Shu Xiao Beeng Cha „Fénix“, 2009 | Poznámky Obsedantně Kompulzivního Čajomila

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *