Anji Bai Cha AAA, 2012

Kvalita

AAA kvalita hovoří za vše. List je na pohled nádherný, atraktivní, svěží. Dlouhé nepolámané jehličky. Výtečná kvalita.

Sklizeň

Pre Qing Ming, první sběr a produkce roku, jaro 2012, ruční

Kultivar

Bai Ye Yi Hao

Místo

Anji, Zhejiang, Čína. Zahrada je cca 850 metrů nad mořem.

Jméno

Bai Cha = Bílý čaj

Prodejce a cena

longfeng.cz, 407,- kč za 50g

Info

Přepis poznámek z papíru do elektronické podoby, neb tento čaj už mám nějakou dobu dopitý. Nádherný, svěže zelený list okamžitě zaujme oko. List je opravdu pečlivě zpracován. Voní těžko popsatelnou ušlechtilou směsicí sladkých vůní, ve které lze cítit vše od ovocných tónů po těžké vůně květů, trávy a medu. Zajímavé je, jak list po prvním zalití vodou zesvětlá, až téměř zbělá. Chuť je složitá a silná, zahltí chuťové pohárky. Navíc provoní celou místnost. Chuť tvoří zelené tóny spolu s tóny hutnějších květů, na pozadí se choulí se v náznaku citrusové tóny. Co na tomto čaji oceňuji nejvíc je jeho dochuť, která je stejně jako chuť komplexní, možná se stopou ušlechtilé nahořklosti. Vzadu na jazyku po chvilce tančí a poskakuje tlupa tónů, které je těžké popsat. Jediné co víte je, že tam jsou, že se prolínají a střídají a že se vám to líbí. A velmi.

Příprava

4g/dcl, 95°C voda, louhovat 15/10/15/25 s ….

Foto prodejce

2012 An Ji Bai Cha AAA

2012 An Ji Bai Cha AAA

3 komentáře u „Anji Bai Cha AAA, 2012

  1. dayofvictory

    Já si říkal, že to snad není možné, že by ten list v březnu takhle stále vypadal – to by úplně nabouralo jeden pokus, který jsem s tímto čajem provedl.
    Každopádně to byl čaj velmi chutný. Jinak obdivuji s jakou kadencí píšete zápisky, mě trvá něco napsat tak 3 měsíce 😀
    LL

  2. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Tu krásnou fotku má na svědomí prodejce – tedy pan Prachař z Longfeng.cz. Teď už by ten list asi takto atraktivně nevypadal. K té kadenci příspěvků – podle toho vypadá i jejich kvalita. ono tento blog byl původně jen pro mne neboť jsem si nebyl schopen pamatovat co jsem pil a jak to chutnalo 🙂 Každopádně děkuji za návštěvu! Michal

  3. dayofvictory

    Ono by ten list vypadal asi takto: http://tea-and-around.blogspot.cz/2012/11/casosber-aneb-jak-neskladovat-caj.html

    Tato fotka od pana Prachaře je opravdu úžasná, chytré a nenápedné osvětlení dělá vše. Naopak, já bych kvalitu článků nepodceňoval, tato stručnost s jakou píšete je to co hledám. Pokud chci názor na nějaký čaj, szačí mi krátký zápisek, který vystihne základy, detaily jsou pro každého stejně odlišné a více subjektivní. Raději takovýto zápisek, než 3 stránkový detailní elaborát, který mě po 10 větách znudí (a i takové blogy jsou).
    LL

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *