Jinggu Bai Long „Zao Xiang“ Shu Zhuan Pu-erh Cha, 2005

Kvalita

Středně silně lisovaná cihla z většího listu, jen velmi mírně posekaného. List odpovídá cenové relaci tohoto čaje, sem tam větvička, viděl jsem hezčí, ale i horší. Sklizeň 2005

Místo

Jinggu, Yunnan, Čína

Jméno

Jinggu Bai Long „Zao Xiang“ Shu Zhuan Cha = Chuť jujube

Prodejce a cena

slavnecaje.cz, 338 kč za 250g cihličku

Info

Stejně jako minule opoznámkovaný kolega tohoto čaje 2005 Yezhuang Shuangli „Zao Xiang“ Shu Zhuan Cha má i tento shodný název "Chuť jujube". Jujube, česky Cicimek datlový, je ovoce s čínskou pěstitelskou historií sahající víc než 4000 let do minulosti. Stejně jako u čaje z Yezhuang jsem bohužel nucen konstatovat, že stále ještě nevím, jak by měl Cicimek chutnat. Co však vím je, jak by měl vypadat, vonět a chutnat takový pěkný, standardně skladovaný cca desetiletý shu (tmavý) puerh. Zhruba nějak jako tenhle čaj. Byť stejně jako v případě Yezhuang je posun méně výrazný a v porovnání výraznosti by s 1999 CNNP Green Label neobstál. Navážený suchý kousek cihly voní sladce a zemitě, jak by shu vonět měl, po spaření dominuje složka koření, jakási shu variace na vůni květů a sladkých oříšků. Příjemná zábavná vůně, lehce říznější než Yezhuang. Tento čaj se v podstatě nedá přelouhovat. I zde je nálev i po delším loužení poněkud světlejší než bývá u shu zvykem, nicméně tradiční hnědorudá barva, jenž je ukazatelem dobrého shu, je přítomna. Chuť nálevu je však zcela v souladu s mým očekáváním dobrého shu puerhu. Je trochu říznější a plnější, definitivně hustší než Yezhuang a tím pádem pro mne i zábavnější. Je sladká, oříšková a květově kořeněná, lze cítit i malou stopu ovocné nakyslosti. Tento styl chuti mi moc sedl. Dochuť je hezká, vyvážená, u většiny nálevů lze pozorovat můj oblíbený jemný průvan na patře. To mám rád. Trochu nedostatkem tohoto čaje je menší výdrž. Tak pět, šest nálevů je vše, co dokáže nabídnout. Ale jsou to dobré nálevy. Navíc za velmi příznivou cenu. A to se počítá.

Příprava

5g/dcl,  95°C voda, louhovat nálevy: 35/25/20/40/50/dokud je voda horká .. možno u jednotlivých nálevů i déle, tento čaj své aroma vydává pozvolna a poměrně pomalu.

Foto prodejce

2005 Jinggu Bai Long „Zao Xiang“ Shu Zhuan Pu-erh Cha

2005 Jinggu Bai Long „Zao Xiang“ Shu Zhuan Pu-erh Cha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *