Yiwu Long Ma Tong Ching Yuan Sheng Bing Cha (wet + dry storage), 2003

Tento příspěvek pojednává o dvou čajích. Jedná se o původem a výrobou totožné koláče, jeden však byl skladován tradičním vlhkým způsobem skladování (tradiční skladování ~ TS), druhý byl skladován "sušším" skladováním v Guangzhou (sušší Guangzhou ~ SG). Suché skladování znamená v tomto příspěvku 60%-70% vlhkosti vzduchu, vlhké 90%, charakterem odpovídající Hongkongu. Nejedná se tak ani o souboj moderního suchého s vlhkým způsobem, ale spíš o souboj středně vlhkého s absolutně vlhkým. Mé preference většinou doposud inklinovaly k vlhčímu skladování. Suché mi přišlo, že v čaji nechává přílišnou kyselost či trpkost.

Kvalita

Jak už bývá zvykem, list je dobré kvality, byl lehce nasekán, neobsahuje téměř žádné větve. Koláč byl lisován středně silně.

Sklizeň

2003, produkce téhož roku

Místo

Yiwu, Mengla, Xishuangbanna, Yunnan, Čína

Jméno

Yiwu Long Ma Tong Ching Yuan Sheng Bing Cha

Prodejce a cena

slavnecaje.cz, 998,- za jeden 357g koláč, či 40,- za 10g vzorek

Info

Suchý list: oba čaje vůní poukážou na své skladování, které je i v případě toho suššího poměrně vlhké. SG nabídne kromě tónů ovocných a dřevěných i špetku příjemných sladce kořeněných tónů navíc, TS má základ vůně tmavší, vlhčí.

Spařený list: V TS se vůně ještě více přiklonila k tónům vlhkého dřeva, pod kterými je ale cítit ovoce. SG přešel rovnou na ovocné tóny, koření v pozadí, přijemná vůně archivního shengu.

Nálev: SG příjemně sladký, s tóny dřeva, které ustoupí tmavšímu zralému lesnímu ovoci a koření, několik špiček příjemné nakyslosti, ihned po polknutí se vynoří chladivé mentolové tóny vzadu na patře a koření ještě zesílí. Prima dlouhá aktivní dochuť. Záleží na dávkování, při přílišném či při přelouhování SG trochu více trpkne.

TS značně redukuje kořeněné tóny a nakyslost, přezrálé ovoce má možná trochu větší dominantu, ale zároveň s sebou nese přítěž v podobě mírně vlhkého projevu prvních dvou nálevů. Celkově mi chuť TS přijde více usedlá, tmavší, silnější, víc přímočará. Což může být pro někoho dobrá zpráva. Znám několik lidí které upřednostňují snadno čitelné čaje.

SG mi přijde, že to nejlepší vydá v prvních 3-4 nálevech, poté je sice stále velmi dobrý až do 7.-8. nálevu, ale koření se postupně vytrácí a začíná dominovat sladká dřevěná složka s natrpklou nad ovocnou. V pozdních nálevech zbude jen ta nasládlost. Ovocná je stále přítomna, jen se už neprojevuje tak důrazně.

TS naopak první dva nálevy mírně zazdí vlhkostí, další jsou příjemně sladké ovocné a tato chuť se čaje drží až do konce a postupně slábne. Editace později po datu vydání článku: delší první oplachovací nálev vyřeší většinu problémů 🙂

Oba čaje mají něco do sebe. Oba si s sebou nesou charakter vlhce skladovaného čaje. Osobně mi více chutí vyhovuje SG, nejen že chuť jím nabízená je trochu pestřejší, ale v průběhu nálevů se poměrně dosti vyvíjí, čaj tedy neupadne do nudy a fádnosti, překvapí dalším nálevem. TS oproti tomu nabídne klasický tmavší projev opravdu vlhkého skladování, kdy první nálev dva tyto vlhké tóny shazují. Další nálevy jsou již však pěkná ovocná jízda, která postupně slábne, žádný zběsilý twist se nekoná. TS možná trochu prospěje jedno až dvouleté vyschnutí v suchém archivu. Ale není to až tak moc vlhké jako 1990's CNNP Grand Yellow Label.

U těchto čajů platí víc než kdy jindy, že záleží na osobních preferencích. Oba čaje si své zákazníky najdou, jsou velmi chutné, byť ne odzbrojující; jsou vzhledem ke stáří a použitému materiálu za skvělou cenu. Opravdu doporučuji si od obou objednat vzorky a rozhodnout se dle nich. Vysloveně chybu neuděláte ani s jedním.

Příprava

4g/dcl, 95°C voda, louhovat 25/15/25/35/50/60 s ….

Foto prodejce

2003 Yiwu Long Ma Tong Ching Yuan Sheng Bing Cha obal

2003 Yiwu Long Ma Tong Ching Yuan Sheng Bing Cha obal

2003 Yiwu Long Ma Tong Ching Yuan Sheng Bing Cha suché skladování

2003 Yiwu Long Ma Tong Ching Yuan Sheng Bing Cha suché skladování

2003 Yiwu Long Ma Tong Ching Yuan Sheng Bing Cha tradiční vlhké skladování

2003 Yiwu Long Ma Tong Ching Yuan Sheng Bing Cha tradiční vlhké skladování

4 komentáře u „Yiwu Long Ma Tong Ching Yuan Sheng Bing Cha (wet + dry storage), 2003

  1. Čajový Kameň

    Tiež som si ich teraz objednal a som zvedavý 🙂 Ale mám pocit, že ideal by bolo nechať ich „vypáchnuť“ aspoň rok a potom ich ochutnať. Rovnako som zavrhol BaDu 2008 z pu-erh.sk (vlhkejšie skladovanie) a po pol roku som ju ochutnal znovu a bol to úplne iný čaj.

  2. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Není to tak kritické, jak by se mohlo zdát, ten Yellow Label je opravdu mnohonásobně vlhčí. Osobně jsem až do této chvíle u zrajících čajů typu pchu-er a hei cha preferoval jednoznačně vlhké zrání, tady už si však nejsem tak jistý, to „středně vlhké“ mi prostě přijde jako zajímavější, byť si rozhodně dokážu představit benefit z dalšího zrání. Vyschnout bych opravdu chvíli nechal to Tradiční Skladování, kdy první nálevy jsou trochu moc vlhké. Oba čaje jsou ale pitelné už teď a jsou na chuť fakt dobré, ba výborné, jen se mi už asi stalo to o čem mluví někteří mí kamarádi – čaj co by jim dřív ustřelil hlavy je teď pouze „docela dobrý“ 🙂

    A jako vždy – děkuji za návštěvu 🙂

  3. epidot

    Dopil jsem prvni serii nalevu z vlhci verze kolace. List jsem rozmotal z obvodove casti beengu. Prvni nalevy jako zazdene vlhkosti necitim. Rozdil je u me minimalni mezi sussim a vlhcim. Snad jen mene ,mentolu, a mene koreni u vlhci verze.

  4. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Ahoj, taktéž děkuji za návštěvu. Ono když se člověk soustředí, zjistí že vlastně trochu vlhce působí i to sušší skladování. Je také možné že jsem měl nějaký ještě víc vlhký vzorek. Oba čaje jsou ale opravdu dobře pitelné už teď, byť bych opravdu u té vlhčí verze dal nějaký čas na vydýchání. Nebo na odladění přípravy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *