Nannuo Shan 7549 Chi Tse Bing Cha, 2005

Kvalita

Středně silně lisovaný koláč, byť se jeho okraje již trochu drolí. List je velikostní třídy 4, záměrně sekaný. Čaj díky tomu uvolňuje velmi rychle aroma a dá se čekat, že předvede divadlo hlavně v prvních nálevech.

Sklizeň

jaro 2005

Místo

Nannuo, Yunnan, Čína

Jméno

Nannuo Shan 7549 Chi Tse Bing Cha

Prodejce a cena

slavnecaje.cz, 658,- kč za 357g koláč, chawangshop.com 29$, tedy cca 580,- kč bez poštovného

Info

Továrna Nannuo Shan TF byla v roce 2005 přejmenována na Menghai Banzhang TF. Spařený list voní svěže, ovocně. Čaj už mám rok ve své puerotéce, piji tedy 8 let, to jest středně starý čaj. Dnes jsem se rozhodl pojmout to hezky nálev po nálevu, protože tento čaj je velmi proměnlivý a nevšední. Svým projevem trochu vybočuje z řady pchu-erů, člověk na něj musí mít náladu. Rozhodně to není každodenní záležitost, ba naopak, vyžaduje od konzumenta jistou pozornost, jinak vůbec nevynikne. Oplachovací nálev je samozřejmostí. Příprava v yixingské konvičce na archivní shengy. 1. nálev: první lok velmi kyselý, po chvíli člověk odhalí směs ovocných chutí. Nejvíce vystupují tóny podobné rybízu, zřejmě jeho tmavé variantě. Kyselost by zas odpovídala červenému. Po oplachu byl čaj louhován cca 15s + slití. Dochuť je rovnou dlouhá, koncentruje se vzadu na tvářích a vpředu na patře, aktivity spíše pomálu. 2. nálev: 15s + slití, lehce svíravý nálev. Nakyslost a intenzivní rybíz stále přítomny, sládnoucí dochuť, na kterou se vyplatí počkat, protože nastupuje pomalu, ale o to déle trvá. První náznak aktivity na jazyku. 3. nálev: 25s + slití. Velká změna, kyselost je pryč, úplně. Ovocné tóny zůstaly, ale přidal se k nim velmi sladký tón medu. V chuti je cítit náznak kafrovosti vyzrálých sheng pchu-erů. Dochuť je poměrně aktivní a trvá opět velice dlouho, mění intenzitu, sládne a občas zovocní do rybízu. 4. nálev: 35s + slití. Sladký nálev, který nebyl nijak výrazný, bylinky v pozadí, lehce aktivní dochuť, ale rybíz je pryč. Sladkost teď trochu změnila charakter, z medové na takovou ovocnou. Zbylé nálevy byly jen sladké, chuť postupně slábla. Dochuť se však ještě poměrně držela. Svébytný čaj, který je velmi náročný na přípravu, nesedne každému a i těm, co sedne, tak nesedne vždy 🙂 Když se však vše vydaří, je to výtečná odměna za předešlé úsilí. Čaj svým proměnlivým projevem velmi baví, dosti silně drží tělo, povzbudí, harmonizuje. Vhodný doplněk léta 🙂

Příprava

Vzhledem k sekanému listu je čaj dost náchylný k přelouhování, doporučuji první nálev louhovat na shengy spíše kratší dobu. Tu je vhodné upravit také dle ulomeného kusu, protože volný okraj koláče a pevně lisovaný střed potřebují různé doby. Má příprava byla z okraje koláče. Střed bude vyžadovat první dva nálevy trochu protáhnout. 5g/dcl, 90-95°C voda, louhovat 15/15/25/35/60/180 s ….

Foto z chawanghop.com: 

2005 Nannuo Shan 7549 Chi Tse Bing Cha

2005 Nannuo Shan 7549 Chi Tse Bing Cha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *