Yushan Fo Shou Lao Cha, 2004

Kvalita

Kvalitní zcela unikátním způsobem zpracovaný list, plně oxidovaný, silně pečený. Taiwanský styl, list občas i se řapíkem, ale minimálně. Obsahuje určité množství prachových částeček čaje. List tvarovaný do kuliček, kuličky poté lehce slisovány do koláče.

Sklizeň

neznámá, produkce v 2004

Kultivar

Assámský čajovník, Hon Cha

Místo

Yushan (známná též jako Mount Morrison), Taiwan

Jméno

Jushan Fo Shou Lao Cha = Starý čaj Buddhova dlaň z Yu Shan

Prodejce a cena

shengmu.cz, 295,- kč za 50g

Info

Prodejce tento čaj označuje jako taiwanský červený čaj zpracovaný jako oolong určený ke zrání produkovaný jedním lokálním farmářem v Yu Shan na Taiwanu, budeme mu tedy věřit. Ať je to s místem původu jak chce, tento čaj je zcela unikátní nejen svým způsobem zpracování ale i svým chuťovým projevem. A unikátním i zůstane, neboť onen farmář je již bohužel několik let na pravdě boží a příbuzní tajemství výroby neznají. Suchý list udeří do nosu velice silnou vůní vlašských ořechů, kterou dokresluje vůně medu a hořké čokolády, v pozadí tóny pečené. Zcela svébytná vůně, velmi těžko popsatelná, ale velmi příjemná. Samotný nálev tmavě oranžové až červené barvy je velmi podobný vůni. Je medově sladký, přitom ale zároveň ušlechtile nahořklý po ořechách a hořké čokoládě, v určitých nálevech jsem měl dokonce dojem že cítím povidla a určité tóny Wu Yi oolongů či tradiční Tie Guan Yin. Také se na čaji projevilo devítileté zrání a cítit lze proto snadno i tóny starých vyzrálých čajů. Moc velká zcela svá dobrůtka! Dochuť je také ušlechtile nahořklá, ihned po polknutí sládnoucí, ořechová, moc dobrá. Závěrem můžu říct že doporučuji ochutnat a pokud vám sedne stejně jako mně, jedná se o neuvěřitelně dobrý a specifický čajík.

Příprava

5g/dcl, 95°C voda, louhovat 25/15/20/25 s …. Jedná se o již relativně starý a silně pečený čaj, doporučuji udělat první velmi dlouhý (klidně přes minutu) oplachovací nálev a i první nálev louhovat trochu déle. Čaj je na přípravu jinak relativně nenáročný, při přelouhování však pečené tóny překryjí zbytek spektra. Přelouhovat jej však lze obtížně. Vydrží v závislosti na způsobu příravy opravdu hodně velké množství nálevů.

Foto prodejce

2004 Yushan Fo Shou

2004 Yushan Fo Shou

2004 Yushan Fo Shou detail

2004 Yushan Fo Shou detail

2004 Yushan Fo Shou, list

2004 Yushan Fo Shou, list

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *