Darjeeling Rohini Exotic (FTGFOP-1), lot no. Ex-22/15

List

Klasický list prvosklizňového darjeelingu s velkým obsahem tipsů, s minimem úlomků. Občas najdeme i menší lístky hnědé a zelené barvy, pestrost tohoto čaje z něj dělá příjemný objekt ke koukání. Bohužel nemám fotografii.

Dojmy

Nádherný a i teď na podzim stále ještě krásně svěží čaj, u kterého jsem měl tu možnost pozorovat vývoj přes celé jaro a léto. Od začátku do konce, teď tedy myslím od té doby co jsem jej zakoupil, do té doby, než jsem jej před malou chvílí dopil, byl tento čaj nádherně ovocný a téměř vůbec svíravý. Co se časem měnilo byl chuťový profil ovoce. Na začátku byl laděný víc do citrusů, ale během těch pár měsíců se transformoval do liči a citrusy byly umístěny do pozadí, tvoříc plný a hutný základ. Chuť byla reflektována barvou. Na začátku byl nálev barvy šampaňského, teď na začátku podzimu byl poměrně značně oranžový. Vůně listu i nálevu, která byla na začátku více citrusová, se změnila na něco, co víc evokuje tropickou květenu. Jako obvykle se nedá moc mluvit o dochuti, která je pouze přirozené prodloužení chuti, časem slábne a vytrácí se, lehounce vysušuje, ale ne nijak moc. Výborný čajík, jeden z nejlepších letošních darjeelingů (případně nepálců), které jsem si pořídil.

Příprava

Vhodný jak na jednonálevovou přípravu, tak zejména na vícenálev, kdy se nám chuť postupně vyvíjí. 3g/dcl, 70°C voda, louhovat 20/5/10/15 …

Sklizeň

jaro 2015

Kultivar

AV2

Místo

Darjeeling, Indie

Dovozce a cena

315,- Kč za 50g, teamountain.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *