Anhui Da Fang, 2014

Kvalita

Pečlivě sklizený a tvarovaný list s minimem zlomků a téměř žádným prachem. Sklizen dle tradice tips a dva vrchní lístky, tvarován ručně ve woku. Od Dračí studny se liší vzhledově jen lehce a to delším a méně jednotným listem.

Sklizeň

jaro 2014, ruční

Kultivar

Da Fang

Místo

Anhui, Čína

Jméno

Anhui Da Fang

Prodejce a cena

shengmu.cz 280,- kč za 50g

Info

Dnes se po delším napíjení budeme zabývat čajem, který je velmi podobný známé Dračí studně. Napíjení bylo dlouhé a zabralo půl sáčku - to abych čaje poznal a dokázal je popsat. Od sebe jsem tyto čaje dokázal odlišit až po delší době pozorování a čichání. Popsal bych to takto - máte vedle sebe dvě osoby a koukáte se na ně z dálky. Siluety vypadají podobně, ale čím víc se k nim blížíte, tím víc vystupují odlišnosti. A u Long Jingu (Dračí studny) a Da Fangu je to totéž. Že se jedná o čaje z jiných kultivarů poznáte opravdu až po delším pozorování, zejména když jsou oba čaje zpracovány téměř navlas stejně a oba tvarovány ručně na woku. Nejiná je situace u suchého a spařeného listu. Nemít je vedle sebe nebo těsně za sebou, lidská paměť obrousí detaily a člověk by měl tendence tipovat při popíjení Da Fangu Long Jing. Přitom už vůně suchého listu je v detailech lehce odlišná. U obou čajů tvoří základ praženost, smetanový tón a zelený tón. V čem se liší jsou počet a intenzita vůní květů a ořechů. Ořechy jsou mírně dominantnější u Studny, květy u Da Fangu tvoří více jednolitý celek, ale připojuje se k nim náznak sladkého koření. Chuť Da Fangu je moc dobrá, krásná, sladká. Je plná, krémově hustá, proti Long Jingu více jednolitá a se silnějším tělem. Míchají se v ní tóny květů a ořechů, to celé je podržené zelenou linkou. Náznak sladkého koření nechybí ani zde a tvoří tak spolu se subjektivně větší sladkostí poslední pozorovatelný rozdíl oproti Studně. Dochuť navazuje na chuť, je sládnoucí, opět lehce kořeněná. Celkově se jedná o moc dobrý čaj, který tvoří u nás poměrně nedostupnou alternativu dnes slavnějšímu Long Jingu. Svou o trochu větší sladkostí, plnějším tělem a obecně přátelským vystupováním si jistě najde své příznivce, kteří jej zařadí ve svém žebříčku oblíbenosti před Studnu. Pro mne osobně velké překvapení, doporučuji vyzkoušet 🙂

Příprava

Stejná jako jsem doporučoval u letošního Long Jingu, tedy dva způsoby. První: 4g/dcl, 80°C voda, louhovat 15/10/25/45 s …. Druhý: 2g/dcl, 80°C voda, louhovat 45/60/80 s … pro zvýraznění chuti možno přidat teplotu vody, naopak pro další zjemnění ubrat klidně k 60°C.

Foto prodejce

2014 Anhui Da Fang

2014 Anhui Da Fang

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *