Logitech G9x – recenze

V dnešním článku bych náhodným kolemjdoucím rád představil nový přírůstek do mé myší rodiny, neboť se moje stávající stará Roccat Kone odporoučela do křemíkového nebe. Přírůstek s názvem Logitech G9x, s G značícím Logitechovou extratřídu a "x" na konci, protože se jedná o vylepšený model starší herní myši G9.
Logitech G9x

Logitech G9x

Představení

Logitech je známá firma vyrábějící různé počítačové periferie, od klávesnic přes myši až k reproduktorům a joy-stickům. Jestli si ale někde Logitech vydobil opravdový respekt, pak jsou to právě klávesnice a myši. Spousta lidí na ně kvůli zdařilé ergonomii a kvalitnímu, velice trvanlivému zpracování nedá dopustit. Myš G9x si klade za cíl uspokojit i ty nejnáročnější uživatele. Je cílená převážně na hráče, ale jak si povíme později, je výtečná i k normálnímu používání. Perličkou je, že jako jediná (spolu se svou předchůdkyní) umožňuje zvolit kryt a tím i tvar celé myši a způsob úchopu. Dále si povíme něco o jejím senzoru a technických parametrech obecně.

Držení a stavba

Jak bylo zmíněno výše, myš nabízí dva odlišné způsoby držení. Myš na všech obrázcích působí velice mohutně, ale opak je pravdou. Proti Roccat Kone, Razeru Copperhead nebo Logitech MX518 je citelně kratší a drobnější, vyžadujete-li tedy ovládání myši celou dlaní, osahejte si myš naživo před případnou koupí. Naopak pokud máte delší ruku a máte rád vození myši prsty, mylím že jste našli svého favorita. Stavba obecně je jinak velmi kvalitně provedená, pevně slícovaná, nic neskřípe, vše drží jak má a to i po několika měsících tvrdého používání (vč. převozů v krosně apod). Tlačítka reagují jak mají, příjemně se s nimi kliká, vypadají, že by mohla něco vydržet.  Myš jich má celkem 6, dvě klasická myšítka, tlačítka snižování a zvyšování citlivosti snímání senzoru a dvě tlačítka s defaultní funkcí "vpřed" a "vzad". Podotýkám, že všechna tlačítka včetně kolečka jsou plně programovatelná, zvládnou tedy libovolnou klávesovou zkratku či složité makro. O naklápěcím kolečku si povíme ve zvláštním odstavci, rozhodně si to zaslouží. Myš nabízí dva úchopy. Defaultní je široký úchop s hladkým povrchem, vidět ho můžete na horním obrázku. Kvůli velikosti mé ruky jsem se rozhodl používat právě ten. Překážkou se ukazuje jeho hladký povrch, jehož slabinu jsem poznal v období, kdy jsem měl velice suché ruce. Povrch mi v rukou prokluzoval, bylo obtížné zvednout myš nad podložku a posunout jí. To je jistě špatná zpráva pro lidi se suchýma rukama a obecně pro hráče, kteří používají myš s malou senzitivitou a potřebují často s myší bruslit. Naštěstí se tento stav po prvních pár týdnech zlepšil, kdy povrch trochu nasákl potem a mazem ruky a klouže znatelně méně. Druhý povrch je naopak méně objemný a hrubý, řekl bych že ideální na zvedání myši, rozhodně nikdy neproklouzl. Otázkou je, jestli se hrubá povrchová úprava časem nesloupe. Myší podvozek je složen ze tří vcelku velkých skejtů zajišťujících optimální klouzavost na většině povrchů. To je pravda, na mé podložce Roccat Taito myš klouže suprově. Možná trochu hůře než Kone+ od Roccatu, ale asi lépe než matador Razer Copperhead. Co bych stavbě vytknul je, že myš je už v základu těžká, po dovážení přibalenými závažími může být pro někoho těžká až nepříjemně. Doporučuji vyzkoušet osobně.

Kolečko

Samostatnou kapitolou je samo o sobě kolečko myši. Logitech u této myši představil nový koncept - kolečko se už nemusí jen cukavě  pohybovat po zoubcích vnitřního mechanismu, ale díky zabudovanému setrvačníku a hladkému chodu je možné jej roztočit a nechat točit a točit a točit ... dokud na webové stránce či v nekonečném zdrojovém kódu nějakého programu nedojedete kam potřebujete. Drobnost, říkáte si, ale vězte, že tato drobnost vám neuvěřitelně usnadní, zpříjemní a urychlí práci. Pro staromilce a pro hráče stříleček je tady samozřejmě možnost přepnout kolečko tlačítkem do klasického chodu tak, jak jaký jej známe z obyčejných myší.  Tlačítko přepínání chodu je bohužel umístěno trochu nepohodlně na spodku myši, ale během používání jsem zjistil, že chod nějak často přepínat stejně prakticky nepotřebuji.  Jediná výtka, co se týká kolečka je jeho tuhé mačkání kolmo dolů a tedy i nutnost trochu více zatlačit pro kliknutí, zatím se nutný tlak nezmenšil, kolečko se tedy jen tak neochodí. Kolečko je naklápěcí doprava i doleva a plně programovatelné. Osobně mám například nastavenu zkratku ctrl+t na jeho naklopení doprava, jak asi tušíte, otevírá mi novou prázdnou záložku v internetovém prohlížeči.

Ovladač

O ovladači se nebudu nějak moc rozepisovat. Vězte jen, že jeho ovládání je naprosto intuitivní, celý program funguje velice stabilně, neobtěžuje a není náročný na systémové zdroje. Umožňuje přiřadit všem ovládacím prvkům myši akce. Všem tlačítkům, kolečku, jeho naklopení ... Umožňuje i nahrát a přiřadit sebesložitější klávesové kombinace a makra.  Bonusem je, že myš disponuje vnitřní pamětí, vaše nastavení si tedy myš tahá všude s sebou a máte k dispozici její funkce i když jí připojíte do jiného počítače, který ani nemusí disponovat potřebným ovladačem.

Shrnutí

+ skvělé přepínatelné rolování kolečka + fortelně zpracované naklápění kolečka (neviklá se, ani po dlouhé době používaní) + přístupné a nepřekážející čudlíky přepínání rozlišení snímání povrchu + spolehlivý chod tlačítek obecně + dva rozdílné povrchy 0 - klouzavost, subjektivně se zdá o trochu horší než u Roccat Kone, ale lepší než u Razer Copperhead -  pro kliknutí kolečkem je nutný větší tlak - už v základu je myš těžší (mě však vyhovuje) - klouzavý základní povrch se špatně zvedá nad podložku, což je pro low-sens hráče neštěstí

Celkové hodnocení 9/10

Po "promaštění" základního povrchu zmizel pro mne hlavní neduh myši, která je jinak po všech stránkách špičková, rychle jsme si na ní navykl, velmi mi usnadňuje práci a dnes bych jí nedal z ruky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *