Long Jing Xi Hu, 2015

Kvalita

První letošní zelený čajík o kterém píšu. Letošní studna je hezky tvarovaná, oku lahodí pohled na ručně tvarovaný tradičně plochý a jednotný list, bez úlomků či jiných vedlejších produktů.

Sklizeň

jaro 2015

Kultivar

Long Jing

Místo

Xi Hu, Zhejiang, Čína

Jméno

Long Jing Xi Hu = Dračí studna od Západního jezera

Prodejce a cena

shengmu.cz, 390,- kč za 50g

Info

Suchý list voní vnadnou jemnou vůní Dračí studny, tedy na základě lehké vůně jarní zelenosti staví vzdušné zámky s tóny květů, lehčích ořechů a smetany. Tato studna patří mezi ty méně pečené, ořechy hrají spíše druhé až třetí housle. I v chuti je tento čaj klasického charakteru, kdy šťavnatá zeleň spolu se smetanou tvoří hustý, takřka až krémový nálev. Kombo květů a mírnějších ořechů z něj vystupuje do popředí, aby nám ukázalo, že méně je někdy více. V tomto případě méně pečení znamená bohatší chuť. Chuť čaje se dá úpravou množství louhovaného listu a zejména pak teplotou vody udělat buď jemnější, nebo hrubší a říznou, dle naší nálady. Dochuť je pěkná, sládnoucí, při silnějším nálevu mírně nahořklá, při slabším spíše smetanově jemná a květová. Opět si doporučuji pohrát s teplotou vody a velký pozor na přelouhování! Na závěr bych rád řekl, že se nám do šálků dostává výborná, klasická Dračí studna za dobrou cenu, která reaguje velmi dobře na naše požadavky a osobní preference a chutná každému, komu jsem jí připravil.

Příprava

Dva způsoby. První: 4g/dcl, 80°C voda, louhovat 15/10/25/45 s …. Druhý: 2g/dcl, 80°C voda, louhovat 45/60/80 s … pro zvýraznění chuti možno přidat teplotu vody, naopak pro další zjemnění ubrat klidně k 60°C.

Foto prodejce

2015 Long Jing Xi Hu

2015 Long Jing Xi Hu

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *