Pu-Erh.sk: Bulang & Naka, 2013

Kvalita

Testovány pouze malé vzorky, ze kterých se o kvalitě nedá nic usuzovat. Nicméně list vypadal u obou čajů velmi pěkně, drobnější lístky s občasným tipsem poškozené jen velmi lehce a jen velmi zřídka. Lisování proběhlo zhruba středně silné, byť nevím, ze které části koláče vzorky pocházely. Sklizeň oba čaje z jarní sklizně 2013

Místo

Pohoří Naka a Bulang, Yunnan, Čína

Jméno

Naka / Bulang Sheng Bing Cha

Prodejce a cena

pu-erh.sk, k dispozici pouze vzorky, cena 2014 Naka v přepočtu z Eur cca 2890,- Kč za 250g (!!!)

Info

Protože jsem tyto vzorky obdržel až nedávno, je i tato poznámka poněkud opožděná. Není mi známo, jestli se tyto čaje dají vůbec ještě sehnat. O rok mladší Naka se sehnat dá, ale za cenu necelých tří tisíců za 250g koláček. Brutalita nejvyššího kalibru, zejména za takto mladé listí, byť pochází ze starých stromů. Oba čaje jsem připravoval ve 100ml glazované konvičce od Petra Nováka, chuť tedy nebyla ovlivněna použitím Yixingového nádobí. Začneme Bulangem, neboť ten se ukázal být Bulangem velmi dobrým, navíc zcela typickým, jestli mohu soudit. Bulang poskytne pěkné těžší kvítí a nezralé ovoce evokující chutě, to vše s pěknou dlouhotrvající a dokonce mírně aktivní dochutí. Další typickou věcí pro Bulang je sladkost při nižších teplotách vody, říznost při vyšších. Obě je přítomno a čajík se dá pomocí teploty vody bezvadně štelovat. Osobně mám raději chladnější vodu a sladší a méně drsné chutě. Naka je pro mne velké překvapení a z těchto dvou dnešních čajů jasný favorit. Chuť je více do ovocna, trochu zralejšího, tmavšího a výraznějšího ovocna, než poskytl Bulang, v čem tento čajík naprosto exceloval je dochuť, která je silná a poměrně trvalá. Dalším velkým překvapením bylo, jak skvěle u něj všechno funguje, chuť a dochuť tvoří perfektně vyvážený celek, navíc velmi silně harmonizující. Pokud Vám jde o tzv. cha qi, je tento čaj už teď velice zajímavý. Cenu čajů jsem začal hledat až po dopití, protože jsem si Naku chtěl pořídit i domů. Co bych měl povídat, 3000,- je částka pro mne za 250g koláček zkrátka již neakceptovatelná, i kdyby byl Gushu a ještě balený v papíře se zlatými nitkami. Škoda. Čaje to jsou jinak oba opravdu dobré, ba vynikající a jsem si jist, že časem budou ještě lepší.

Příprava

Naka snese větší teplotu i louhovací časy, přesto však doporučuji u obou čajů použít toto: 4g/dcl, 85°C voda, louhovat 25/20/30/40/ … s.

Další informace včetně fotografií

Bulang: Jakub Tomek: Bulang Naka: Jakub Tomek: Naka  

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *