Anji Bai Cha, 2013

Kvalita

Vysoká kvalita listu, velmi připomíná loňskou AAA třídu. Vzhledem je list tedy svěže zelený, atraktivní, tvořený dlouhými jednotnými jehličkami. Certifikovaně organický čaj.

Sklizeň

jaro 2013

Kultivar

Bai Ye Yi Hao

Místo

Anji, Zhejiang, Čína

Jméno

Anji Bai Cha = "Bílý čaj z Anji"

Prodejce a cena

shengmu.cz, 280,- kč za 50g.

Info

Ačkoli se tento čajík jmenuje v překladu Bílý čaj, tak se řadí mezi zelené. Je to dané speciálním kultivarem, kdy zelený list zalitím horkou vodou zbělá. Suchý list voní velmi specifickou vůní, která v sobě mísí květenu, zelenost a jehličnaté stromky, mně to například silně připomíná modřín. Jinde jsem se dočetl, že borovice 🙂 Chuť pěkně svěže zeleného nálevu rozhodně není přímočará. Jdou v ní cítit kromě jehličnanů i tóny květinové, zelené a nasládlé tóny velmi zralých citrusů, to vše doprovázené velmi jemnou a příjemnou nahořklostí. Chuť sílí do třetího nálevu, poté slábne a stává se více plochou. Čím čajík překvapí je mohutnost a proměnlivost dochuti, kdy po čase vzadu v ústech tančí spletenec tónů. U tohoto konkrétního čaje mi v porovnání s 2012 AAA přijde chuť malinko silnější, ale dochuť o něco méně aktivní, přesto stále moc pěkná. Můj oblíbený zelený čaj.

Příprava

Doporučuji experimentovat, pro sladší nálev volit teplotu menší. S oblibou mu však osobně dopřeji i teploty přes 90°C, dle nálady. Vydrží cca 5 - 6 nálevů. 5g/dcl, 85°C voda, louhovat 15/10/20/35 s ….

Foto prodejce

2013 Anji Bai Cha

2013 Anji Bai Cha

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *