Rui Gui Superior, 2010

Kvalita

List je velký, většina má neporušené okraje a obsahuje pouze nepatrné množství úlomků. Silné pečení na dřevěném uhlí, oxidace kolem 50%.

Sklizeň

podzim 2010

Kultivar

Rou Gui

Místo

Wu Yi Shan, Fujian, Čína

Jméno

Rui Gui = skořicovník

Prodejce a cena

unitea.cz, 80,- kč za 50g

Info

Ačkoli by člověk dle názvu čaje čekal drtivou převahu skořicových tónů, není tomu tak. Skořicové tóny jsou pouze v pozadí a vyskytují se pouze jako doplněk jiných tónů a to tónů ovoce. Suchý list voní těžko popsatelnou, ovocnou, silnou lehce nakyslou vůní, které se nejvíce blíží asi vůně červeného jablka posypaného troškou skořice. Občas jsou cítit i vůně podobné kakau a samozřejmě nezaměnitelný charakter silného pečení (v dobrém slova smyslu, čajík spálený není). V chuti oranžového nálevu se projevují sladké chutě, zpočátku chutě evokující květy tropických květin, poté výrazná chuť ovoce. Někdy mi to připomíná borůvky, jindy jablka. Všechny chutě však jemně doprovází nádech něčeho blízkého skořici, někteří tomu říkají aroma kůry skořicovníku. Dalšími tóny zejména pozdějších nálevů jsou pouze lehké tóny pečené a tóny společné většině Wu Yi oolongů. Dochuť je střednědobého charakteru, zaplní ústa. Projevují se v ní tóny pečené, kakaové, je příjemná a sladká. Vzhledem k silnému pečení je čaj nejlepší až pár let po výrobě, kdy se vlivem zrání upozadí pečené tóny a nahradí je tóny ovocné, což se zřejmě v tomto případě skutečně stalo a čajík je tedy nyní v optimální kondici. Tento čaj je pro mne velkým překvapením, protože ačkoli se cenou tváří jako komerční sorta na každodenní popíjení (říkám jim čajíky "k buchtě"), dokáže nabídnout příjemné ovocné zážitky a nezaměnitelnou chuť.

Příprava

4g/dcl, 95°C voda, louhovat 15/15/20/25 s …. Čaj je na přípravu vcelku nenáročný, přelouhování však vede k převaze kouřových tónů a hořkosti. Přelouhování je poměrně obtížně dosažitelné.

Foto od prodejce

2010 Rui Gui Superior

2010 Rui Gui Superior

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *