CNNP Green Label bing cha, 1999

Kvalita

Středně silně lisovaný koláč, list celý s jistým podílem tipsů a stonků

Sklizeň

čaj produkován v roce 1999, sklizen na jaře téhož roku.

Místo

Yunnan, Čína

Jméno

CNNP Green Label bing cha = China National Native Product svatební koláč Zelené Značky

Prodejce a cena

longfeng.cz, cca 800,- kč za koláč 357g

Info

Více fermentovaný suchý list voní krásně ořechově a dřevitou vůní, které říkám "borový les". Už na první přivonění poznáte, že máte co do činění s opravdu archivním kouskem. Čaj byl skladován dlouhou dobu tradičním vlhkým způsobem skladování v Hong Kongu, poté pár let až do svého prodeje vysychal zde v suchu v ČR, což se na chuti projevilo, pro mne příznivě. Znakem tradičního skladování je kromě vůně i lehký bílý povlak na povrchu koláče. Samotný nálev chutná úžasně, v chuti nejsou vůbec znát nepříjemné vlhké tóny, čaji proschnutí v ČR očividně velmi prospělo. Samotná chuť mi velice připomíná chuť archivního Liu Baa, prim hrají ořechové tóny a aroma letního borového lesa. Na pozadí chuti jsou cítit vyzrálé tóny mentolové. Vynikající čaj, jeden z nejlepších shu co jsem pil. Možná si mne tak získal kvůli podobě s Liu Bao čaji, které patří mezi mé nejoblíbenější. Každopádně opakuji: vynikající čaj s vlastnostmi zcela typickými pro archivní čaje a pro mne horní limit toho, co shu pchu-ery dokážou. Čaj je na přípravu opravdu jednoduchý, je obtížné jej přelouhovat, dá se připravit mnoha způsoby, nejlépe ovšem v Yixingské konvičce 🙂

Příprava

5g/dcl, 99°C voda, oplachovací nálev, poté nechat chvíli odpočívat aby nalámané kousky vstřebaly vodu. Louhovat 25s/15s/20s/25s/40s … v případě konvičky časy možno trochu protáhnout.

4 komentáře u „CNNP Green Label bing cha, 1999

  1. Matej

    Vynikajúci čaj! U mňa sa zaradil rovnako medzi najlepšie shu čo som kedy pil, aj keď nie je úplne najkvalitnejší ale chuť je delikátna.

  2. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Co myslíš tím že není úplně nejkvalitnější? S kvalitou listu jsem problém neměl, ale chápu že některé lidi může znervóznit ten bělavý povlak a vlhké skladování obecně.

  3. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Fíha, no pár stonků mám také, ale ne tak velké jako na fotce 🙂 Jinak jestli chceš vidět opravdu velký obsah stonků a větviček tak doporučuji tibetské čaje a obecně hei cha, třeba 2011 cihla z Hubei, ta jich má požehnaně. Jo a pak ještě čaj kukicha, což je japonský čaj výhradně ze stonků, ale ten je z mladých jemných 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *