Chuan Zi Pai Qing Zhuan Cha, 1996

Kvalita

relativně dobrá, typická pro tyto zrající čaje, vysoký podíl stonků, zlomky listu také přítomny, velice silné lisování

Sklizeň

produkce 2. srpna 1996, sklizeň obvykle 1-2 roky před produkcí

Kultivar

?

Místo

Chibi, Xianning, Hubei, Čína

Jméno

Chuan Zi Pai Qing Zhuan Cha = Cihlový čaj

Prodejce a cena

slavnecaje.cz, cca 530,- kč / 500g cihla

Info

Velmi silně lisovaná cihla, kterou porcuji za pomoci kladiva a šroubováku. Jediný podobně silně lisovaný čaj je sheng od Boyou tea factory. Tento hei cha byl vyroben hydraulickým lisováním v roce 1996 z materiálu, který se sklízí 1-2 roky předtím. Čaj vyprodukovala dnes již zaniklá Zhaoliqiao Tea Factory. Dnes na tradici výroby navázali stejní lidé  kteří mezitím přešli do továrny Chibi Dongzhuang Tea Company a vyprodukovali můj taktéž oblíbený 2011 Hubei Dong Zhuan Qing Zhuan Cha. Tento čaj je hodně oblíben v hornatých oblastech Mongolska, Ruska a Číny, je velmi dobrý na trávení a štěpení tuků a zároveň tělu dodá některé potřebné minerály a vitamíny. Suchý list voní vyzrále, dřevitě, připomíná mi vůni suchého borového lesa. Nálev je tmavě oranžový. Chuť nálevu je dřevitá, nasládlá, chuť co opět stejně jako vůně evokuje borový les. Dalšími tóny které tu lze najít jsou v náznaku tóny ovocné a kafrové. Závěr chuti patří jemně nakyslému tónu. Dochuť je kratší, neaktivní, sladká a dřevitá. Tento čaj je výborný navečer, i těsně před spaním, není vůbec povzbudivý. Můj oblíbenec.

Příprava

Velice snadná, tento čaj se v podstatě nedá přelouhovat. 6g/dcl, 99°C voda, louhovat 20s/20s/30s/40s …

Foto prodejce

 
1996 Chuan Zi Pai Qing Zhuan Cha

1996 Chuan Zi Pai Qing Zhuan Cha

1996 Chuan Zi Pai Qing Zhuan Cha detail z boku

1996 Chuan Zi Pai Qing Zhuan Cha detail z boku

4 komentáře u „Chuan Zi Pai Qing Zhuan Cha, 1996

  1. Michal Zajačík Autor příspěvku

    Také se mi líbí, ale jedná se o fotografie prodejce, v tomto případě pana Ptáčka ze slavnecaje.cz. Cihla jinak opravdu z boku takto vypadá. Pěkně to demonstruje obsah větviček 🙂 Jinak oni to zalisují jako ještě větší cihlu a pak to rozsekají na tyto půlkilové cihly.

  2. Matej

    No chcem ho vyskúšať, lebo mám v pláne objednávať spolu s tým bulangom aj nejaké vzorky. Len ešte chcem predtým do ochutnávať a dopiť tie vzorky čo odtiaľ mám.

  3. Pingback: Hubei Dong Zhuang Qing Zhuan, 2011 | Michal Zajačík: POKČ

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *